Andrea Urizar, nutriționist: „Cu cât consumi mai puțin zahăr, cu atât mai puțin îți mai dorești, deoarece receptorii gustativi se modifică”.

OMS recomandă limitarea consumului de zahăr liber la mai puțin de 10% din consumul total de calorii pe zi.

Reducerea consumului de zahăr nu numai că este benefică pentru metabolism, dar poate schimba preferințele gustative și obiceiurile alimentare în câteva săptămâni. Avertizează experții în nutriție, subliniind că schimbarea obiceiurilor alimentare are un impact real asupra percepției gustului. Dietele bogate în produse ultra-prelucrate modifică sensibilitatea naturală a receptorilor gustativi.

Această schimbare fiziologică a fost explicată clar de nutriționista Andrea Urizar într-un videoclip pe YouTube. Abordarea ei se bazează pe educarea în domeniul nutriției și pe ajutorul acordat în reducerea treptată a dependenței de zahăr, cu ajutorul datelor științifice și a exemplelor accesibile.

Schimbarea începe cu limba

Cu cât consumi mai puțin zahăr, cu atât vei dori mai puțin, deoarece receptorii gustativi se vor schimba”, afirmă Urizar în videoclipul său. Potrivit explicației sale, „în doar câteva săptămâni, receptorii gustativi se schimbă”, iar renunțarea la zahăr le „restabilește sensibilitatea naturală”, ceea ce reduce pofta de dulciuri și nevoia de a consuma alimente excesiv de dulci.

Urizar susține că consumul regulat de zahăr provoacă „modificări enorme și nenaturale” ale receptorilor gustativi, ceea ce duce la apariția dependenței. „De aceea trebuie eliminat din organismul nostru”, subliniază el. Din experiența sa, multe persoane descoperă că, după trecerea la o dietă sănătoasă, produsele proaspete devin mai gustoase și mai atractive în sine.

zahăr

Renunțați la zahăr și nu vă va lipsi

De îndată ce începeți să vă alimentați corect, doriți să vă alimentați corect”, remarcă nutriționistul, subliniind că produsele procesate și zahărul „nu mai sunt un obiect de obsesie”. Această idee contrastează cu concepția larg răspândită că o alimentație sănătoasă necesită eforturi constante. Potrivit lui Urizar, schimbările reale au loc atunci când organismul și receptorii gustativi se adaptează și încetează să mai asocieze plăcerea cu produsele ultraprocesate.

Mesajul ei, susținut de date științifice despre neuroadaptarea gustului, subliniază importanța reeducării gustului ca pas necesar pe calea către o alimentație echilibrată și durabilă. Potrivit specialistului, acest obiectiv poate fi atins nu prin constrângere, ci printr-un proces conștient de schimbări treptate.

Scroll to Top