Vara se apropie, iar odată cu ea și lupta zilnică pentru răcoare în casă jaluzele. Trebuie să căutăm modalități de a supraviețui căldurii, fără a transforma sufrageria într-un cuptor. Uneori deschidem ferestrele de îndată ce începe să se răcorească, purtăm haine din in, încercăm să ne asigurăm că avem umbră peste tot… dar asta nu este întotdeauna suficient. Cheia soluției esteo bună ventilație și protecția casei împotriva soarelui.
Mulți oameni cred că este suficient să coborâm jaluzelele sau să închidem perdelele pentru a opri căldura, dar nu este chiar așa. Da, ele creează umbră, dar blochează și aerul. Și dacă nu lăsăm aerul să intre și să iasă, căldura rămâne în interior, ca într-o seră. Arhitectul tehnic Jordi Martí explică foarte bine acest lucru: este important nu numai să creăm umbră, ci și să protejăm geamurile și să permitem aerului să circule. Prin urmare, nu este o idee bună să coborâm și să închidem totul. Avem nevoie de umbră și de ventilație.
Tentele sunt un produs clasic de vară: oferă umbră și lasă să treacă puțin aer. Dar are un dezavantaj major: se încălzește. Atât de mult încât, de multe ori, radiază mai multă căldură decât blochează.
Cea mai răcoroasă umbră este umbra care crește jaluzele
Deci, nu există nicio soluție? Suntem condamnați să trăim cu ventilatorul pornit la maxim sau să depindem pentru totdeauna de aerul condiționat? Nu. Căci cea mai eficientă și naturală soluție poate fi la fel de simplă ca plantarea unui copac. Da, copaci.
Și aici vine partea interesantă. Copacul nu numai că oferă umbră, ci și răcorește cu adevărat. „Frunzele sale creează umbră între ele, lasă aerul să treacă și eliberează vapori de apă, ceea ce reduce temperatura”, explică Jordi Marti. Acest proces, numit transpirație, face ca aerul din jurul copacului să fie mai răcoros. Și, spre deosebire de un acoperiș, copacul nu emite căldură. Datorită umbrei mai ușoare, acesta permite aerului să circule și ajută la scăderea temperaturii.