Dacă sunteți printre cei privilegiați care au un sistem de aer condiționat fix sau portabil acasă, felicitări, deoarece veți putea regla temperatura interioară a locuinței, suportând mai bine aceste valuri de căldură, deși totul are un cost și, în acest caz, îl plătim în factura de electricitate.
Aparatele de aer condiționat sunt unul dintre electrocasnicele care consumă cea mai multă energie, de aceea utilizarea corectă a acestora ne poate ajuta să reducem acest consum energetic și să nu crească factura la electricitate la sfârșitul lunii.
Majoritatea modelelor au diferite moduri de funcționare, dar de multe ori nu ne deranjăm să aflăm la ce servesc, ce și când este convenabil să le folosim, ceea ce poate duce la irosirea unei părți din potențialul aparatului, consumând mai multă energie electrică sau ne răcindu-ne atât cât ar trebui. Care este cel mai bun mod de activare dacă vreau să economisesc la factura de energie electrică?
Ce mod al aparatului de aer condiționat consumă mai puțin
Compania de electricitate Endesa a explicat pe site-ul său web la ce servește fiecare dintre modurile principale ale aparatului de aer condiționat, concentrându-se în special pe cel care consumă mai puțină energie electrică și pe care îl putem utiliza cu mai multă liniște, fără teama că factura va crește.
În general, majoritatea aparatelor dispun de una sau mai multe dintre aceste opțiuni care permit o răcire moderată datorită consumului redus de energie electrică:
Modul ECO: cea mai bună opțiune, potrivit Endesa, pentru a menține un consum redus pe termen lung.
Modul AUTO: permite un echilibru între confort și economii pe termen mediu, deși poate fi problematic în primăvară și toamnă.
Modul SLEEP: ideal pentru a reduce consumul de energie pe timpul nopții, precum și zgomotul aparatelor.
Experții Endesa recomandă ca, dacă dorim eficiență maximă, să evităm utilizarea prelungită a modului COOL (modul normal de răcire implicit) la temperaturi scăzute și să optăm pentru menținerea termostatului între 24-26 °C. Foarte bine, dar ce face fiecare dintre modurile menționate anterior? Care sunt diferențele dintre ele?
Modul ECO
Modul eco sau „Energy Saving” este cea mai bună alternativă pentru cei care doresc să economisească energie fără a renunța la confort. Optimizează funcționarea aparatului de aer condiționat reducând puterea compresorului și reglând temperatura în mod eficient pentru a economisi până la 30%.
Este ideal pentru o utilizare îndelungată și susținută a echipamentului cu un consum energetic cât mai redus posibil, deși reduce performanțele aparatului, capacitatea sa maximă de a genera frig pentru a reduce consumul de energie electrică și, în general, este activ de la momentul în care îl pornim până când îl oprim.
În unele echipamente mai moderne, aceste moduri de economisire „ECO” sunt ajutate de senzori de prezență sau mișcare pentru a detecta când sunt persoane în cameră și, dacă nu este nimeni, cresc temperatura pentru a consuma mai puțină energie electrică.
Modul SLEEP
Modurile de utilizare pe timp de noapte sau de somn funcționează pentru o anumită perioadă de timp (de exemplu, una sau două ore) la puterea inițială a aparatului pentru a atinge temperatura țintă pe care am setat-o ca de obicei și apoi, după această perioadă inițială, când se presupune că am adormit, cresc temperatura cu unul sau două grade pentru a economisi energie.
Principala diferență față de modul auto este că reduce viteza ventilatorului și, astfel, zgomotul emis de aparat, pentru a ne putea adormi mai ușor.
Modul automat sau „Auto”
Este unul dintre modurile care poate provoca cea mai mare confuzie, deși misiunea sa este exact opusă. Ideea din spatele acestei funcții este de a funcționa ca un aparat de climatizare pentru locuință, noi selectând o temperatură țintă pe care aparatul va încerca să o atingă (de exemplu, 22 de grade).
Aparatul va decide ce mod să utilizeze pentru a atinge această temperatură țintă. De exemplu, dacă temperatura din cameră este mult mai ridicată, va utiliza modul de răcire, iar dacă este mai rece în cameră, va funcționa în modul de încălzire.
Problema este că nu este la fel de precis ca atunci când noi îi spunem direct ce mod să utilizeze și poate exista o variație de două sau trei grade în care nu funcționează prea bine sau poate alege un mod care nu ne interesează (de exemplu, poate începe să emită aer rece iarna sau aer cald vara).