OpenAI lansează propriul browser, concurent al Google Chrome

Browserul web va include o interfață de chat și va permite integrarea cu agenți AI, ca parte a unei strategii mai ample a OpenAI de colectare a datelor despre comportamentul utilizatorilor pe internet.
Potrivit Reuters, compania OpenAI este aproape de lansarea unui browser web bazat pe inteligență artificială, care va concura cu browserul Google Chrome al companiei Alphabet, dominant pe piață.
Potrivit surselor, lansarea browserului este planificată pentru următoarele săptămâni. Acesta va utiliza inteligența artificială pentru a schimba radical modul în care utilizatorii navighează pe internet, oferind OpenAI acces mai direct la datele utilizatorilor și posibilitatea de a concura direct cu Google.

Dacă ChatGPT va fi adoptat de 500 de milioane de utilizatori activi pe săptămână, browserul OpenAI ar putea exercita presiune asupra unei componente cheie a veniturilor din publicitate ale concurentului Google. Chrome este unul dintre pilonii afacerii publicitare a Alphabet, asigurând aproape trei sferturi din veniturile sale. Chrome furnizează informații despre utilizatori, ajutând Alphabet să direcționeze mai eficient și mai profitabil publicitatea către clienții săi. De asemenea, permite Google să direcționeze traficul de căutare către propriul motor de căutare implicit.
Browserul OpenAI este conceput pentru a susține anumite interacțiuni cu utilizatorul într-o interfață de chat similară cu ChatGPT, în loc să redirecționeze utilizatorii către site-uri web.
Potrivit uneia dintre surse, browserul face parte dintr-o strategie mai amplă a OpenAI de integrare a serviciilor sale în viața personală și profesională a utilizatorilor. Compania nu a făcut încă niciun comentariu.

OpenAI

Compania OpenAI a revoluționat industria tehnologică prin lansarea, la sfârșitul anului 2022, a chatbotului său bazat pe inteligență artificială, ChatGPT. După succesul inițial, OpenAI s-a confruntat cu o concurență serioasă, inclusiv din partea Google și a startup-ului Anthropic, și caută noi direcții de creștere. În mai, OpenAI a anunțat intenția de a intra pe piața hardware, plătind 6,5 miliarde de dolari pentru io, un startup Apple care dezvoltă dispozitive cu inteligență artificială.

Browserul web va permite OpenAI să integreze direct produsele sale bazate pe agenți AI, precum Operator, în procesul de navigare pe internet. Acest lucru va permite browserului să execute sarcini în numele utilizatorului. Accesul browserului la datele despre comportamentul utilizatorului în rețea îl va face o platformă ideală pentru agenții AI, care vor putea efectua acțiuni în numele utilizatorului, cum ar fi rezervarea de locuri sau completarea formularelor, direct pe site-urile web pe care le utilizează.
Potrivit a două surse, browserul OpenAI este creat pe baza Chromium, un browser open source de la Google. Chromium este codul sursă al Google Chrome, precum și al multor browsere concurente, inclusiv Edge și Opera.

Scroll to Top