În fiecare vară, în familia mea are loc o discuție tipică, și cred că nu suntem singurii: este mai bine să deschidem ferestrele pentru a răcori casa când este foarte cald sau să le ținem închise.
Întotdeauna există cineva care susține că trebuie să deschidem ferestrele imediat ce bate vântul afară, o briză ușoară care pare răcoroasă, și altcineva care afirmă că este o idee proastă, deoarece va intra căldura. Cine are dreptate?
Fereastra deschisă sau închisă când este foarte cald
A deschide o fereastră când afară bate vântul este ca și cum ai porni un ventilator care va împinge aerul exterior în interiorul casei, ceea ce poate fi plăcut în unele cazuri, dar va depinde de un factor principal: temperatura din interiorul și din exteriorul casei.
Briza în sine nu produce frig, ci doar mișcă aerul și produce astfel o senzație de răcire într-un spațiu determinat, scăzând ceea ce se numește senzația termică personală cu până la cinci grade, dar nu va reduce temperatura unei camere cu niciun grad.
Dar pentru ca această senzație de răcire să funcționeze corect, trebuie să se țină cont de un aspect fundamental: limita de temperatură sub care această măsură este eficientă. Dacă temperatura aerului pe care vrem să-l folosim ca agent de răcire este peste temperatura corpului nostru (aproximativ 36 °C), utilizarea acestui aer în mișcare nu ne va răcori, ci va produce chiar o senzație de căldură mai mare.
Ar fi ca și cum am încerca să ne răcorim cu aerul cald al unui uscător de mâini. Da, ne suflă un jet de aer, dar acel aer, fiind peste temperatura corpului nostru, nu ne va răcori deloc.
Această limită de temperatură poate varia în funcție de expertul pe care îl întrebăm. De exemplu, în acest articol al CDC se recomandă să nu folosim ventilatoare sau aer pentru a ne răcori dacă temperatura din interiorul casei este mai mică de 32,2 °C (90 °F). Departamentul de Sănătate din New York explică că răcirea cu aerul din mediul ambiant este eficientă atunci când temperatura este mai mică decât temperatura corpului (aproximativ 35-36 °C).
Atunci, cum decid dacă merită să deschid fereastra pentru a lăsa să intre briza de afară? Ei bine, factorul cheie este temperatura din interiorul și din exteriorul casei, pe care o putem afla cu ajutorul unui termometru dublu care ne indică ambii parametri simultan sau cu ajutorul a două termometre simple.
Dacă afară este mai cald decât în casă, deschiderea ferestrei va duce la creșterea temperaturii din interiorul locuinței. Este posibil ca în primele minute după deschiderea ferestrei să ne pară că este mai răcoare dacă temperatura exterioară este sub 35 de grade, deoarece senzația termică va scădea, dar, în realitate, vom lăsa să intre aer cald care, în câteva minute, ne va face să ne simțim și mai sufocați. În acest caz, cel mai bine este să lăsăm totul închis.
Dacă afară este la fel de răcoare sau mai răcoare decât în casă și temperatura exterioară este sub 35 °C, atunci merită să deschidem fereastra pentru a reduce temperatura din interiorul casei.