„Zeița zorilor cu aripi cenușii”: oamenii de știință au descoperit o nouă specie de reptilă zburătoare veche de 200 de milioane de ani

Numele reptilă provine de la cenușa vulcanică care a conservat oasele în vechiul albia râului.

Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de pterozau, reptile zburătoare care au trăit pe Pământ acum peste 200 de milioane de ani, înalt în cer, deasupra dinozaurilor, relatează BBC .

Oase maxilare ale acestei creaturi antice au fost descoperite încă în 2011 în Arizona, dar abia recent metodele moderne de scanare au arătat că aparțineau unei specii necunoscute până acum științei.

Un grup internațional condus de oameni de știință de la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian din Washington, D.C., a numit specia recent descoperită Eopteranodactylus mcintireae, care se traduce prin „zeița zorilor cu aripi cenușii”. Numele este legat de cenușa vulcanică care a conservat oasele în albia unui râu antic.

Rezultatele studiului, publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că acest pterosaur are aproximativ 209 milioane de ani , ceea ce îl face cel mai vechi pterosaur descoperit vreodată în America de Nord.

reptilă

În Marea Mediterană au fost găsite rămășițele ușilor farului din Alexandria, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice

„Oasele pterozaurilor din Triasic sunt mici reptilă, subțiri și adesea goale, de aceea rareori se fosilizează și sunt greu de conservat”, explică dr. Brooke Kligman, autorul principal al studiului.

Descoperirea a fost făcută într-o zonă deșertică din Parcul Național Petrified Forest din Arizona. Cu peste 200 de milioane de ani în urmă, în acest loc se afla o vale fluvială, unde straturile de roci sedimentare au acoperit treptat și au conservat rămășițele celor mai diverse organisme – de la oase și solzi până la schelete întregi și chiar fecale fosilizate (coprolite).

„Faptul că am reușit să identificăm un pterosaur printre fosilele din aceste vechi depozite fluviale ne dă motive să credem că descoperiri similare pot fi făcute și în alte formațiuni rociose din întreaga lume”, spune dr. Kligman.

Cercetarea dinților speciei recent descoperite a relevat, de asemenea, detalii interesante reptilă:

vârfurile lor erau neobișnuit de uzate, ceea ce sugerează că animalul se hrănea cu organisme acoperite cu carapace dure . Dr. Kligman a declarat pentru BBC News că cea mai probabilă pradă a fost reprezentată de pești primitivi, protejați de solzi osoși.

Locul descoperirii fosilelor reptilă, de unde a fost extrasă maxilarul, reprezintă un fel de „instantaneu” al ecosistemului antic. Aici se găsesc rămășițe ale unor creaturi dispărute – amfibieni gigantici, rude blindate ale crocodililor – precum și reprezentanți ai speciilor moderne de animale, cum ar fi broaștele și țestoasele reptilă.

„Acest loc ne permite să observăm o tranziție evolutivă importantă – perioada în care noi grupuri de animale au început să domine, iar alte grupuri mai vechi au dispărut”, explică dr. Kligman.

„Datorită unor astfel de zăcăminte fosile, putem confirma că toate aceste animale au existat cu adevărat în același timp în istoria Pământului” reptilă.

Scroll to Top