De-a lungul anilor, s-a discutat intens dacă consumul de cafea poate fi dăunător pentru sănătate. Pentru milioane de oameni, cafeaua este mult mai mult decât o simplă băutură: este un ritual zilnic, o sursă de energie și un moment de relaxare.
A bea cafea este mult mai mult decât un simplu obicei, dar în spatele acestui aromă unică, știința continuă să descopere fapte interesante: consumat cu moderație, cafeaua poate avea beneficii concrete pentru sănătate.
Conform unui articol al Școlii de Sănătate Publică T. H. Chan de la Universitatea Harvard, consumul a 3-5 cești de cafea pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de boli precum diabetul de tip 2, anumite tipuri de cancer și boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson. De fapt, cafeaua este una dintre principalele surse de antioxidanți în multe diete occidentale datorită compușilor săi biologic activi, cum ar fi polifenolii.
Inima, creierul și metabolismul: ce protejează cafeaua?
Contrar a ceea ce se credea acum câteva decenii, studii recente arată că cafeaua filtrată nu crește riscul de boli cardiovasculare și poate chiar ajuta la reducerea inflamației și la protejarea vaselor de sânge. În plus, studiile publicate în New England Journal of Medicine subliniază că cofeina poate îmbunătăți funcțiile cognitive pe termen scurt și reduce riscul de declin cognitiv pe termen lung.
Cafeaua are, de asemenea, un slab efect termogenic, ceea ce înseamnă că poate crește ușor consumul de energie. Acest lucru explică de ce apare în diverse strategii de menținere a greutății sănătoase, întotdeauna în cadrul unei diete echilibrate.
Cât este prea mult: importanța moderației
Experții insistă asupra unui aspect cheie: nu toți oamenii tolerează cafeina în același mod. Consumul excesiv poate provoca insomnie, bătăi rapide ale inimii, anxietate sau tulburări stomacale. De aceea, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă să nu se depășească 400 mg de cofeină pe zi pentru adulții sănătoși, ceea ce corespunde aproximativ la patru cești de cafea filtrată.
De asemenea, este important să acordați atenție ingredientelor adăugate în ceașcă: zahărul, siropurile și smântâna pot transforma o băutură sănătoasă într-o sursă ascunsă de calorii goale.
Bea cafea, savureaz-o și ai grijă de sănătatea ta
Conform Harvard, cheia succesului este includerea cafelei într-un stil de viață sănătos: în combinație cu o cantitate suficientă de lichide, odihnă suficientă și o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale.
O ceașcă de cafea poate fi mult mai mult decât un energizant rapid: poate deveni un mic ajutor pentru sănătatea fizică și mentală, dacă este consumată cu moderație. Nici excesul de cofeină, nici adaosul excesiv de zahăr sau smântână artificială nu sunt benefice pentru sănătate.