Miguel Lurueña, tehnolog alimentar: „Încălzirea apei în cuptorul cu microunde poate fi periculoasă, deoarece se bulează violent”
Cu toții știm legile de bază ale cuplului cu microunde, nu? De exemplu, dacă aveți de gând să încălziți un pahar de lapte sau o cafea de dimineață, serviți lichidul într -o ceașcă, îl puneți în cuptorul cu microunde și voilă. Desigur, lingurița afară, care este metal! Aceasta este ceea ce s -a spus fiecare spaniolă bună încă din copilărie. Dar… Ce se întâmplă dacă ți -aș spune că, în realitate, este opusul?
Manualele de instrucțiuni foarte uitate o indică. Există mărci care chiar și autocolantele de lipire îl avertizează, în cazul în care nu citiți manualul. Și totuși, există oameni care încă nu știu asta Fluidele de încălzire în cuptorul cu microunde nu sunt scutite de riscuri. Atât de mult, încât există mulți experți care au fost nevoiți să se pronunțe în această privință.
Pericolul de încălzire a lichidelor în cuptorul cu microunde
Dacă trebuie să reîncălziți cafeaua sau doriți să pregătiți o ceașcă de cafea sau să vă gândiți la asta. Serviți într -o ceașcă, iar cuptorul cu microunde. Fără a ști, vă expuneți la unul dintre cele mai grave avertismente pe care le citim în instrucțiunile acestui aparat. În cel al unui microunde Samsung, de exemplu, se poate citi: „Avertisment: băutul cu băuturi cu microunde poate provoca erupții eruptive cu întârziere. Prin urmare, aveți grijă atunci când manipulați recipientul.”
Dar ce înseamnă aceste erupții eruptive? Chimistul alimentar Juan Carlos Arboleya Am explicat -o pe canalul de televiziune EITB: „Încălzirea apei în cuptorul cu microunde poate fi uneori destul de periculoasă. Am pus apa respectivă, și mai ales atunci când nu există rotație, moleculele de apă prin undele electromagnetice încep să vibreze. Este atunci când încep să se încălzească.
Această vibrație pe care expertul ne spune produce că lichidul atinge o temperatură ridicată, fără a trece prin punctul de fierbere. Sau ce este același, Fără a vedea acele bule tipice Ele apar când, de exemplu, încălzim apa la foc.
O explozie neașteptată și periculoasă
Miguel A. Lurueña, Doctor în știința și tehnologia alimentelor și autorul Care nu te conduc cu mâncareEl a explicat -o și pe rețelele sale de socializare: „Încălzirea apei în cuptorul cu microunde poate fi periculoasă, se poate întâmpla că atinge o temperatură mai mare de 100ºC, dar nu fierbe. Când mutăm recipientul sau introducem ceva în el (cum ar fi zahărul sau ceaiul), bulele violent provocând arsuri. „
Încălzirea apei în cuptorul cu microunde poate fi periculoasă. Se poate întâmpla care atinge o temperatură mai mare de 100 ° C, dar nu fierbe. Când mutăm recipientul sau introducem ceva în el (pej. Zahăr sau ceai) Bubb violent #GominasDepeetapic.twitter.com/igpkjzxxmj
– Miguel A. Lurueña (@GominolasDpetro) 15 decembrie 2020
Expertul face un pas mai departe, explicând cauza acestei posibile explozii. El asigură că „pentru a fierbe apa așa cum suntem obișnuiți să vedem, existența unor puncte de nucleare este necesară, din care se formează bule. Dacă recipientul este foarte neted și lichidul este foarte pur”, așa cum este cazul apei sau laptelui, „Nu există un punct de nucleare, deci este încălzit peste 100ºC fără bulă.”
Adevăratul pericol vine „atunci când mutăm containerul sau introducem ceva în el”, explică el, deoarece în acest sens „contribuim la aceste puncte de nucleare”, „ Ceea ce face ca lichidul să „buleze violent”.
Cum să încălziți lichidele în cuptorul cu microunde în siguranță?
Sfaturile lui Lurueña sunt clare pe rețelele sale de socializare. Pentru a evita acea temută explozie, „Se recomandă să nu treceți în timp și/sau să introduceți ceva în apă”, Ca o pungă de ceai sau „o lingură potrivită pentru asta”.
Pentru că da, împotriva a ceea ce ne -au spus, există mulți experți care recomandă introducerea în cuptorul cu microunde Celebra linguriță metalică împreună cu lichidul. De fapt, Lurueña însuși explică că, deoarece acest lucru „nu are proiecții, ea nu produce scântei”, deci nu ar fi periculos.
Și este faptul că principalul motiv pentru care metalul devine recomandabil în cuptorul cu microunde este faptul că nu servește la căldură, „pentru că reflectă cuptorul cu microunde. De aceea, în plus, am putea încărca dispozitivul”, spune Lurueña unui utilizator care vă întreabă dacă puteți pune containere metalice în faimosul aparat.
Cu toate acestea, lingurița poate fi folosită „pentru a evita aceste cazuri”, spune expertul. „Oricum”, concluzionează el „este convenabil să citiți instrucțiunile fiecăruia”.
În manualul de instrucțiuni
În urma recomandărilor expertului, am luat manualul, iar în cazul aparatului Samsung am vorbit la început, recomandările producătorului sunt următoarele: „Pentru a evita ebllicile eruptive ale lichidelor și posibilelor scalduri, Îndepărtați mâncarea înainte, în timpul și după încălzirea lor. „
De asemenea, el sfătuiește „Păstrați -le în cuptorul cu microunde în timpul de odihnă” Și se asigură că „este de preferat să fii conservator în calculul timpului de gătit și să adauge timp suplimentar, dacă este necesar”.
În cazul particular al lichidelor, el recomandă plecarea „ori de câte ori se odihnesc în timpul Cel puțin 20 de secunde odată ce cuptorul oprit. Astfel, temperatura va fi nivelată. ”Pentru a continua cu procedura sigură, el solicită„ îndepărtați în timp ce încălzirea, dacă este necesar și îndepărtați -vă întotdeauna după încălzire ”.
Ca punct culminant, în instrucțiunile cu microunde se poate citi: „Pentru a preveni erupția lichidelor și producerea scaldurilor, vizați o lingură sau o tijă de sticlă în băuturi și remunerați -le înainte, în timpul și după încălzirea lor. „
Dacă acest articol ar fi fost interesat și doriți să primiți mai multe despre stilul de viață sănătos, alăturați -vă Canalul WhatsApp cu un corp.